Beste sollicitant, weet jij wat jouw uitdaging is?

Inmiddels ben ik ruim 15 jaar Werving & Selectie recruiter en Headhunter. In die jaren heb ik duizenden kandidaten gesproken die op zoek zijn naar een andere baan. Eén van de eerste vragen die ik stel aan vrijwel elke kandidaat die ik spreek is, waar hij of zij naar zoekt in een nieuwe baan. Best belangrijk om dat helder te hebben, toch? En weet je dat bijna iedereen mij hetzelfde antwoord geeft? Echt waar!

“Waar ben jij naar op zoek in een nieuwe baan?”
“Naar een uitdaging!”

Wat een dooddoener is dat….

  • Wat is je uitdaging

Wat is dat dan: ‘een uitdaging’?

Van Dale geeft de volgende definities van een uitdaging:

  1. oproep, uitnodiging
  2. iets dat inspireert omdat het moeilijk is: ik zie mijn nieuwe baan als een uitdaging

In het geval van een nieuwe baan lijkt me de 2e definitie van toepassing. Blijkbaar wil dus vrijwel elke kandidaat die ik spreek iets gaan doen wat moeilijk is en daarom inspireert. Op zich niks mis mee natuurlijk: uit het zoeken van een uitdaging spreken ambitie, inzet, lef en doorzettingsvermogen. Zeker geen verkeerde persoonskenmerken.

Veel lastiger wordt het vervolgens, als ik ga vragen wát voor hem of haar een uitdaging is. En waarom hij of zij een uitdaging wil hebben? Wat voor mij een uitdaging is hoeft voor iemand anders geen uitdaging te zijn namelijk. Het blijkt dat mensen het erg lastig vinden om dat te omschrijven.

Als je in je werk gelukkig wordt van routine en regelmaat, dichtbij huis, waar je de zekerheid hebt van een fijn team om je heen en van een vaste maandelijkse salarisbetaling, dan is het voor jou een uitdaging om zo’n baan te vinden, te hebben en te houden. Een ander gruwelt van zo’n baan, die zoekt juist afwisseling, wil graag alleen werken of vindt het niet erg om een maandelijks wisselend inkomen te hebben.

Sociaal wenselijk antwoord?

Ik ben van mening dat ‘een uitdaging’ het sociaal wenselijk antwoord is op de vraag wat iemand zoekt in een nieuwe baan. Als je dat zegt is het altijd goed, zo wordt blijkbaar gedacht. En als niemand vervolgens doorvraagt is het 1-0 voor de sollicitant.

Er zijn echter weinig dingen zó persoonlijk als een baan die echt bij je past. Jouw unieke set van voorkeuren, persoonskenmerken en ambities maken die ene baan voor jou een nachtmerrie en de andere baan perfect. Daarom is het antwoord ‘een uitdaging’ feitelijk een dooddoener, waar je jezelf als sollicitant ernstig tekort mee doet.

Denk nou eens even na!

Na al die jaren in het recruitment vak heb ik wel een aardig beeld gekregen van waar mensen naar zoeken en wat écht belangrijk is in een nieuwe baan. Denk voordat je gaat solliciteren eens heel diep – en vooral heel eerlijk – na over de volgende punten. Dit gaat je helpen om voor jezelf helder in beeld te krijgen wat je écht zoekt in een volgende baan:

  • Soort organisatie / omvang
  • Cultuur / sfeer / omgangsvormen
  • Positie in die organisatie / in het team / leidinggevend of niet
  • Toekomstbeeld / ambities
  • Werkzaamheden / taken / verantwoordelijkheden
  • Je eigen vakgebied / aanpalende vakgebieden
  • Waar ben je goed in / wat wil je juist níet doen
  • Reistijd / reisafstand / verhuisbereid

Wees hierbij kritisch en oprecht. Gebruik je ervaringen uit het verleden:

  • Wat vond je leuk? Wat niet?
  • Wat past bij jou? Wat niet?
  • Wat is realistisch?
  • Wat past bij je thuis situatie?
  • En, bij alle vragen: waarom?

Praat er ook eens over met anderen. Mensen in jouw omgeving hebben vaak een goed beeld van jou en weten vast wel te duiden waar je goed in bent en waar jij gelukkig van wordt. Schrijf vervolgens alle antwoorden op en maak een zoekprofiel van jouw ideale baan. Bekijk het eens na een week of een paar weken, pas het waar nodig aan, slijp het bij.

En zorg dat je jouw antwoord, jouw zoekprofiel altijd paraat hebt. Voor het geval je iemand tegenkomt zoals ik, die je vraagt waar je naar op zoek bent in een nieuwe baan.

Wat is het beste antwoord?

Op een open vraag bestaat er nooit een ‘beste antwoord’. Dus als ik aan vraag wat belangrijk is voor jou in je nieuwe baan, dan is het antwoord wat jij geeft voor mij altijd goed. Als je er maar echt goed over hebt nagedacht, als je maar weet wat je wilt en waarom je dat wilt.

En het mooie is: hoe beter je weet wat je zoekt, hoe groter de kans dat je dat ook daadwerkelijk gaat vinden, en er op termijn ook gelukkig(-er) van wordt.

Conclusie

Op de vraag “Beste sollicitant, wat is jouw uitdaging?” is het antwoord dat dat voor iedereen verschillend is. Dat er geen goed of fout antwoord is. Maar ook dat het erg belangrijk is om daar eens even goed over na te denken.

Als je hierbij hulp nodig hebt, kan ik je helpen door middel van coaching. Door het stellen van vragen kan ik jouw gedachten richting geven en je een spiegel voorhouden. Dat doe ik graag!

Maarten - Recruiter en Headhunter

Heb je vragen over recruitment?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over ‘jouw uitdaging’?
Neem dan gerust contact op met Maarten van de Sande.
Als ik je kan helpen doe ik dat graag! Bel 06 – 2085 1567 of mail naar contact@maartenvandesande.com.