Solliciteren lastig? Welnee! 5 sollicitatietips voor professionals

Solliciteren om in aanmerking te komen voor een nieuwe baan, is voor sommige mensen moeilijker dan voor anderen. Zelfs in de huidige markt, waarin de banen voor het oprapen liggen en er historisch weinig kandidaten beschikbaar zijn, is er een groep mensen die maar moeilijk aan een nieuwe baan komt. Ondanks hun talenten, werkervaring en opleiding. Mijn ervaring leert dat dat wordt veroorzaakt door 2 belangrijke oorzaken; een verkeerde houding van de sollicitant en onjuiste ‘verkooptechnieken’.

  • Sollicitatietips voor professionals

Waarom vinden veel professionals het zo lastig om te solliciteren?

De houding van de sollicitant kan een belemmerende factor zijn bij het solliciteren. Aan de ene kant van het spectrum vindt men zelfingenomenheid of zelfs arrogantie, wat vaak tot irritatie leidt bij een gesprekspartner. Maar ook een afwachtende houding of bescheidenheid werkt vaak in het nadeel van de baanzoeker.

Ook de ‘verkooptechnieken’ die een sollicitant inzet om een nieuwe baan te bemachtigen zijn vaak beperkt of slecht overdacht. Met alleen een traditioneel cv en een ouderwetse motivatiebrief kom je er vaak niet, zeker niet als je solliciteert op een baan die niet logisch aansluit op je opleiding of ervaring.

Daarom dit artikel met 5 tips die iedere sollicitatie ongetwijfeld succesvoller maken!

5 sollicitatietips voor professionals:

  1. Wek direct de interesse van de opdrachtgever, door voorafgaand aan het insturen van je sollicitatie al even te bellen. Tijdens zo’n telefoongesprek (goed voorbereiden!) stel je een paar vragen, waarvan je de antwoorden verderop in je sollicitatie kunt gebruiken, en geef je aan waarom je geïnteresseerd bent in de functie.
  2. Zorg ervoor dat jouw schriftelijke presentatie perfect is, het is vaak de eerste indruk die bepalend is. Onderzoeken wijzen uit dat recruiters gemiddeld 15-30 seconden besteden aan een cv-selectie, dus het moet meteen raak zijn. Een curriculum vitae is kort en kernachtig, heeft een duidelijke layout en een goede foto, bevat de juiste woorden en een pakkende motivatie (in het cv, dus niet separaat!), etc.
  3. Breng jouw curriculum vitae in lijn met je LinkedIn profiel en eventuele andere info die online over jou te vinden is. Zorg voor een paar aanbevelingen (‘recommendations’) op LinkedIn, en verwerk die eventueel ook in je cv. Laat anderen maar vertellen hoe goed je bent, dat werkt beter dan wanneer je dat zelf doet.
  4. Verkoop jezelf goed tijdens een sollicitatiegesprek. Realiseer jezelf dat de andere kant overtuigd wil raken van jouw geschiktheid en motivatie. Bedenk dus op voorhand
    – wat voor je potentiële nieuwe werkgever redenen zouden zijn om jou aan te nemen (je verkoopargumenten of USP’s), zodat je die in je cv, motivatie en tijdens het gesprek duidelijk naar voren kunt brengen;
    – welke eventuele bezwaren er tegen jouw kandidatuur zouden kunnen zijn, zodat je deze kunt pareren (en wellicht zelf al kunt benoemen);
    – welke vragen jij kunt stellen die jou veel nuttige informatie opleveren en die tegelijk duidelijk maken dat jij écht beter bent dan de andere kandidaten.
  5. Doe jezelf nooit mooier of anders voor dan je bent, maar voorkom een afwachtende of een zelfingenomen houding. Wees bovendien goed voorbereid, kritisch, eerlijk en volledig, en verwacht dat ook van je gesprekpartner. Zowel jij als je toekomstige werkgever zijn gebaat bij een uitgebreide en integere informatie-uitwisseling. Om de keuze op te baseren en om lange termijn succes te verzekeren.

Conclusie

Op de vraag: “Waarom vinden veel professionals het zo lastig om te solliciteren?” is het antwoord dat het belangrijk is om jezelf te realiseren dat het belangrijk is om aan te sluiten bij de potentiële werkgever. Met een goede voorbereiding en duidelijke communicatie vergroot je je kansen!

Maarten - Recruiter en Headhunter

Heb je vragen over solliciteren?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over solliciteren, of heb je hulp nodig om je voor te bereiden op een sollicitatie? Neem dan gerust contact op met Maarten van de Sande. Als ik je kan helpen doe ik dat graag! Bel 06 – 2085 1567 of mail naar contact@maartenvandesande.com.