Hoe vind ik een kandidaat voor mijn vacature in Denemarken?

Wanneer een Nederlands bedrijf zijn markt wil vergroten in Denemarken en bijvoorbeeld een accountmanager of regional manager zoekt in Denemarken of wanneer een Nederlands bedrijf met een vestiging in Denemarken een sleutelfunctionaris zoekt in Denemarken, dan kan zo’n bedrijf gebruik maken van een Deens recruitment bureau.

Maar je kunt natuurlijk ook zelf de zoektocht starten naar de perfecte kandidaat vanuit Nederland! Het voordeel hiervan is dat de kandidaat goed zal aansluiten bij de Nederlandse identiteit en een stukje Nederlandse cultuur meekrijgt in de sollicitatieprocedure.

Zoekproces kandidaat in Denemarken

Als je zelf gaat zoeken, dan ziet het zoekproces er in hoofdlijnen als volgt uit:

 1. Verdiep je in de Deense arbeidsmarkt.
 2. Verdiep je in de vacature en terminologie.
 3. Zorg voor een pakkende (Deenstalige?) vacaturetekst en adverteer gericht.
 4. Gebruik je netwerk om goede kandidaten te lokaliseren.
 5. Gebruik daarnaast LinkedIn of CV-databases om je netwerk uit te breiden.
 6. Doe een adequate voorselectie per telefoon of Skype.
 7. Spreek kandidaten persoonlijk (liefst in Nederland).
 8. Zet een internationaal gevalideerd assessment in.
 9. Neem de beste kandidaat aan.
 • Hoe vind ik een kandidaat voor mijn vacature in Denemarken?

Valkuilen

 1. Taal: wat is de Deense functienaam van je vacature en hoe heten de relevante Deense opleidingen? Waar kun je het beste adverteren? Kun je Deense CV’s en LinkedIn profielen voldoende lezen? Wat is de regio en hoe is de bereikbaarheid?
 2. Cultuur: Nederlanders zijn doorgaans directer en temperamentvoller in hun communicatie dan Denen. Wat verwacht je van je medewerker in contact met de hoofdvestiging? Sluit hij/zij hierbij aan?
 3. Arbeidsvoorwaarden: salarissen in Denemarken zijn doorgaans aanmerkelijk hoger dan in Nederland en auto’s zijn bijvoorbeeld erg duur. Een auto van de zaak geeft dus een ander kostenplaatje dan in Nederland. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een pensioenregeling.

Advies

Zonder een goed netwerk en voldoende taalbeheersing is het erg lastig om in Denemarken de perfecte kandidaat te vinden. Het is daarom raadzaam om een specialist in te schakelen die de Deense taal en cultuur kent en goed begrijpt wat jij zoekt.

Heb je vragen over het vinden van de perfecte kandidaat in Denemarken?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Dan kun je natuurlijk contact opnemen met een Deens recruitmentbureau. Schrik hierbij overigens niet van de honoraria, deze liggen doorgaans aanmerkelijk hoger dan in Nederland.

Als je geen Deens bureau kent of als je liever met een Nederlandse partij werkt, dan sta ik graag tot je beschikking. Met meer dan 30 jaar ervaring in Denemarken help ik je graag! Neem alvast een kijkje op de werving & selectie pagina of op mijn Deense pagina voor meer info. Interesse? Bel 06 – 208 51 567 of mail naar maarten@maartenvandesande.com.

Maarten - Recruiter en Headhunter

Heb je vragen over recruitment?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over recruitment? Neem dan gerust contact op met Maarten van de Sande. Als ik je kan helpen doe ik dat graag! Bel 06 – 2085 1567 of mail naar contact@maartenvandesande.com.