Sollicitatiegesprekken via de webcam: wel of niet doen?

De maatregelen rondom het coronavirus hebben grote impact op de manier waarop Nederland communiceert. Daarom verlopen sollicitatiegesprekken in deze tijd vaak via Skype, Zoom, Teams of een andere vormen van videobellen.

Nou was ik nooit zo gecharmeerd van een sollicitatie via de webcam.
Ik ben een groot voorstander van een persoonlijk gesprek met veelbelovende kandidaten.

Hoe komt iemand binnen, hoe reageert hij/zij op een kop koffie, hoe en wie begint het gesprek. Maar ook hoe zit iemand op zijn stoel, hoe voelt het complete gesprek. Dit vind ik allemaal belangrijke informatie voor het totaal beeld van mijn kandidaat.

  • Sollicitatiegesprekken digitaal doen of niet doen?

De nadelen van digitale interviews

Uit onderzoek blijkt dat Communicatie bestaat uit: 55% lichaamstaal, 38% stemgebruik en voor slechts 7% uit woorden. In gesprekken via de webcam raak je dus een groot deel van je communicatie kwijt. Ook afgeleid communicatiegedrag, zoals spiegelen of reageren, vindt veel minder plaats of is veel minder zichtbaar.

Bovendien, zo kan ik uit ervaring melden na een paar weken Skypen en Zoomen, is digitaal interviewen vermoeiender. Waarschijnlijk omdat je onbewust erg je best doet om tóch die ontbrekende signalen op te pikken. Afgelopen tijd heb ik regelmatig ervaren dat mensen ‘in het echt’ toch anders kunnen zijn dan tijdens een Skype call en ook anders reageren op situaties en vragen.

In deze tijd van Corona hebben we soms geen keus, maar digitaal interviewen schiet echt tekort om een goed en compleet beeld te krijgen van een kandidaat.

Kortom, aan gesprekken via de webcam kleven een aantal nadelen.

De voordelen van digitale interviews

Maar er zitten zeker ook voordelen aan het voeren van digitale gesprekken. En eerlijk is eerlijk, die voordelen zijn groter dan ik op voorhand dacht.

Zo is interviewen via de webcam echt veel efficiënter. Je bespaart op reistijd en tijdens een online sollicitatiegesprek kom je sneller to the point. Dat betekent dat je meer kandidaten kunt spreken in dezelfde tijd.
Daarnaast merk ik dat met name jongere kandidaten digitale interviews prettiger lijken te vinden. Het is persoonlijk, mobiel en in hun eigen, veilige en vertrouwde omgeving.

Conclusie en advies

Naar mijn mening kan een eerste kennismakingsgesprek met een sollicitant prima via de webcam, maar daarna is persoonlijk contact onontbeerlijk om daadwerkelijk de ‘mens’ te ontmoeten. Digitale interviews schieten duidelijk tekort als je mensen echt wilt beoordelen, dus ook als je ze wilt selecteren voor een vacature of opdracht.

Daarom adviseer ik om voor selectiegesprekken geen digitale middelen in te zetten maar persoonlijke afspraken in te plannen. Voor andere gesprekken, oriënterend of voor afstemming, geeft het echt meerwaarde. Dat had ik nooit gedacht.

Op de vraag: “Sollicitatiegesprekken via de webcam: wel of niet doen?” is mijn antwoord: digitale interviews zijn prima voor een eerste kennismaking, maar onvoldoende voor de definitieve selectie.
Een persoonlijk gesprek blijft noodzakelijk, want het geeft écht waardevolle meerwaarde.

Tips digitale interviews

Tot slot nog een paar tips voor iedereen die digitale interviews heeft:

  • Beperk elke vorm van ruis/storing.
  • Zorg voor een goede belichting.
  • Kies een neutrale achtergrond.
  • Wees netjes gekleed. Liever iets te formeel dan dat je gesprekspartner het idee krijgt dat je het gesprek niet serieus neemt.
  • Focus je op je gesprekspartner.
  • Test je techniek vóór het gesprek of oefen met een bekende.

Maarten - Recruiter en Headhunter

Heb je vragen over sollicitatiegesprekken via de webcam?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over digitale sollicitatiegesprekken in een recruitmentproces? Neem dan gerust contact op Maarten van de Sande. Als ik je kan helpen doe ik dat graag! Bel 06 – 2085 1567 of mail naar maarten@maartenvandesande.com.