De meeste vacatures kun je zelf invullen, en dit is hoe

Het is een probleem wat eens in de zoveel jaar lijkt terug te keren: er zijn veel vacatures en weinig kandidaten om ze allemaal in te vullen. Volgens het CBS zijn er momenteel, voor het eerst in 50 jaar, meer vacatures dan werkzoekenden! Je zult maar recruiter zijn in deze tijden….

Als je puur kijkt naar de statistieken is het inderdaad een ingewikkelde situatie. Maar als je kijkt naar individuele vacatures dan lijkt het vaak nogal mee te vallen. Hoe komt het dat ik (en sommige andere recruiters ook!) er wél in slagen om (de meeste) vacatures in te vullen? Wat doen wij anders dan anderen? Daarover gaat dit blog.

  • Maarten van de Sande - Recruiter en Headhunter

Is je vacature aantrekkelijk?

Op ieder potje past een dekseltje en voor iedere vacature is een kandidaat. Dat is echt zo. Je moet alleen wel duidelijk kunnen maken wat jouw vacature zo aantrekkelijk maakt. Meer concreet: wat maakt jouw organisatie leuk, en anders dan anderen? Wat maakt de functie uitdagend? Wat is het toekomstperspectief in de functie en van de organisatie? Waarom hebben andere werknemers voor jouw organisatie gekozen? Waarom blijven ze er werken? Enz.

Zorg dat je echt wéét waarom jouw vacature aantrekkelijk is! Wees zo concreet en duidelijk mogelijk. Want alleen dán heeft het zin om met je vacature aan de slag te gaan en op zoek te gaan naar kandidaten.

Wie of wat zoek je?

Bij een vacature hoort vaak een ‘ideale kandidaat’. Iemand met een passende opleiding, een aantal jaren relevante ervaring, etc. In de praktijk blijken medewerkers die op termijn het meest succesvol zijn, vaak niet te voldoen aan die harde criteria. Vaak komt het veel meer neer op gedrag, motivatie en persoonlijkheid.

Staar je daarom niet blind op opleiding of ervaring. Als iemand gemotiveerd en enthousiast is over de functie en de organisatie, kan het geen kwaad om het gesprek aan te gaan. Denk in kansen en mogelijkheden. Kan iemand de benodigde kennis snel opdoen? Kan iemand de kneepjes van het vak snel leren? Zo ja, geef zo iemand eens een kans. De ervaring leert dat iemand die je écht een kans geeft, veel loyaler is en harder werkt.

Is je vacature op de juiste plekken zichtbaar?

Er is altijd een groep mensen op zoek naar een nieuwe baan. Altijd. Het is wel belangrijk dat je weet waar jouw doelgroep zoekt. En hoe ze zoeken. Want alleen dan kun je jouw unieke vacature op de juiste manier en via de juiste kanalen zichtbaar maken.

Actief werkzoekende HBO-ers en Academici zoeken vaak via hun PC of telefoon, op LinkedIn bijvoorbeeld. Veel VMBO-ers of MBO-ers zoeken actief via kanalen als Indeed.

Veel latent werkzoekenden (en kandidaten onder de 30 zijn vrijwel altijd latent!) zijn helemaal niet actief op zoek maar staan wel open om te reageren als ze toevallig iets leuks tegenkomen, meestal via Social Media. Bedenk dan wel zelf welk Social Media kanaal past bij jouw doelgroep. Zitten ze op Facebook, Instagram, Tiktok, LinkedIn of ergens anders?

Wat kun je verder zelf doen?

Als je je vacature aantrekkelijk hebt beschreven en via de juiste kanalen zichtbaar hebt gemaakt, mag je hopen dat je enkele goede reacties ontvangt. De tijd dat je een vacature publiceert en dat de kandidaten zich in groten getale aanmelden is echt al lang voorbij. Soms heb je geluk en werkt het zo nog, maar meestal niet.

Maar goed, je hebt er maar één nodig, nietwaar? Zorg dan ook dat een sollicitant zich meteen welkom voelt. Dat hij of zij aandacht krijgt en dat de procedure duidelijk en strak is. En vooral, niet te lang duurt! Want in de huidige markt ben je een goede kandidaat weer kwijt voordat je het weet.
Daarnaast kun je zelf actief mogelijke kandidaten benaderen. Als je in je netwerk, of via je netwerk, interessante ‘potentials’ kent, kan het geen kwaad om ze eens een berichtje te sturen of even te bellen. Vaak voelen mensen zich vereerd als ze proactief benaderd worden. En als ze geen interesse hebben, heb je mogelijk wel weer een interessant contact erbij (die op zijn of haar beurt misschien ook wel weer iemand weet die mogelijk zou passen!).

Tot slot, zorg dat je waarmaakt wat je belooft. Als je potentiële werknemers verleidt met de belofte van 50% thuiswerken, zorg dan ook dat dat mogelijk is. Als je een doorgroei perspectief schetst, maak dat dan ook waar. En wees vooraf altijd eerlijk, ook over eventuele mindere kanten van de baan, de organisatie of jezelf. Vaak wordt dat alleen maar gewaardeerd!

Conclusie

Door vooraf goed na te denken over je vacature en je wervingsstrategie, behaal je ongetwijfeld betere resultaten. In bovenstaande tekst tref je verschillende voorbeelden hiervan aan. Zelfs in de huidige markt is het mogelijk om kandidaten te vinden voor je vacatures. Het vraagt wel om creativiteit en doorzettingsvermogen. Als je daarover beschikt, én als je bovenstaande tips toepast, zul je ongetwijfeld je vacatures snel en goed in weten te vullen. Veel succes!

Maarten - Recruiter en Headhunter

Heb je vragen over het invullen van vacatures?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over het invullen van vacatures? Neem dan gerust contact op met Maarten van de Sande. Als ik je kan helpen doe ik dat graag! Bel 06 – 2085 1567 of mail naar maarten@maartenvandesande.com.