Zomer 2021: wederom vakantie in een bijzondere tijd

Vakantie, wie kijkt er niet naar uit? Zelfs een Headhunter heeft soms even behoefte aan even rust en een andere omgeving. Maar kunnen we dit jaar wel gewoon vakantie vieren, in zo’n bijzondere tijd? Ik kijk even vanuit mijn luie stoel naar de wereld om ons heen.

  • Maarten van de Sande - Vakantie 2021

De wereld is veranderd

De pandemie heeft de wereld veranderd, daar is iedereen het wel over eens. Dingen die we niet voor mogelijk hielden, blijken ineens toch mogelijk te zijn. We geven geen handen meer, houden afstand, hebben maandenlang mondmaskers gedragen en zijn gewend geraakt aan thuiswerken en digitale vergaderingen. Het wordt interessant om te zien welke veranderingen blijvend zijn. En hoe die onze samenleving gaan beïnvloeden.

Komen oude gewoontes nog terug?

Het geven van een hand is een traditie die van het ene op het andere moment is gestopt. Zou het nog terugkeren? Ik hoop het wel. Ik vind handen schudden een vorm van beleefdheid, maar ook een manier om de ander even echt te zien en aandacht te geven. En, niet onbelangrijk, het is een handige manier om jezelf voor te stellen. Dat missen we nu allemaal. En zo zijn er nog tal van andere voorbeelden te bedenken. Ik ben benieuwd hoe het zich ontwikkelt.

Gaat de polarisering weer afnemen?

Afgelopen jaren hebben zich gekenmerkt door een toenemende polarisering in de maatschappij en de pandemie heeft dat versterkt. Iedereen heeft een mening en vindt zijn of haar mening de waarheid. Iedereen heeft een mening, voor of tegen bijvoorbeeld mondkapjes of vaccinaties, en lijkt ‘de andere kant’ niet te kunnen of willen begrijpen, maar ook niet te respecteren. Dit gaat zelfs zo ver dat politici aanklachten en rechtszaken tegemoet kunnen zien voor hun beleid. Waar zijn we nou toch helemaal mee bezig? Ik hoop dat we geleidelijk weer terug kunnen gaan naar ‘normaal’ en hoop ook dat dat zal betekenen dat mensen ook weer ‘normaal’ gaan doen tegen elkaar. Dat de omgangsvormen en het respect weer terugkeren. Dat we ons realiseren dat we beter mét elkaar dan tégen elkaar kunnen werken.

Wat gaat de economie doen?

Wie had in maart 2020 verwacht dat de pandemie tot ver in 2021 zou voortduren? Maar ook, wie had toen verwacht dat de economie het gedurende de pandemie in zijn algemeenheid zo goed zou doen? Huizenprijzen stijgen maar door, consumentenbestedingen lopen op, beurskoersen zijn op recordniveau, in veel sectoren is vraag veel groter dan aanbod, en de arbeidsmarkt is in jaren niet zo krap geweest. Waar moet dat heen? Voor de nabije toekomst zijn er geen ernstige signalen dat het mis dreigt te gaan. Maar iedereen met gezond verstand moet zich toch wel enige zorgen maken over bepaalde ‘luchtbellen’ in de economie. Blijkbaar zijn we 2001 en 2008 alweer vergeten.

En wat doen we dit jaar met de vakantie?

Nou, ook dat is een dankbaar onderwerp van discussie! Want iedereen met vakantieplannen is een zelfverklaarde reisspecialist geworden en vindt het gedrag van veel anderen dom, naïef of zelfs onverklaarbaar. Gaan we gewoon met de caravan naar de camping in Frankrijk? Blijven we in Nederland? Blijven we liever thuis? Gaan we wel of niet in een vliegtuig zitten? En moeten we dan een app, een test, een verklaring, een extra reisdocument of iets anders hebben? Blijven we thuis bij de eerste kriebel in de keel of toch niet? Zoveel mensen zoveel meningen.

Mijn wens voor jou

Wat je ook gaat doen deze vakantie, ik wens je rust en ruimte voor nieuwe ideeën en nieuwe inzichten. Ik wens je een fijne tijd met je geliefden en ook wat tijd alleen met jezelf. Kom even los van de bijzondere wereld waar we op dit moment in leven, verwonder je erover, en maak tenslotte 1 of 2 goede voornemens om de wereld een beetje mooier te maken. Fijne vakantie!

Maarten - Recruiter en Headhunter

Wil je reageren?

Wil je naar aanleiding van dit artikel reageren? Of heb je vragen over het al dan niet uitbesteden van recruitment? Neem dan – ondanks de vakantie – gerust contact op met Maarten van de Sande. Als ik je kan helpen doe ik dat graag! Bel 06 – 2085 1567 of mail naar contact@maartenvandesande.com.