Waarom een assessment bij een sollicitatie?
Een assessment is een objectieve beoordeling van een sollicitant om na te gaan of hij/zij een bepaalde functie goed kan gaan uitvoeren, of de kandidaat zich in zijn/haar toekomstige functie nog kan ontwikkelen en of hij of zij past bij de cultuur en de normen en waarden van zijn/haar nieuwe werkgever.
Daarmee geeft de uitkomst van een assessment bij een sollicitatie aanvullende zekerheid over het mogelijke succes van een kandidaat in de vacature en in het bedrijf.
Een dergelijke geschiktheidstest bestaat doorgaans uit een aantal vragenlijsten gericht op zaken als cognitie (intelligentie), persoonlijkheid en drijfveren, maar in de meeste gevallen maakt ook een psychologisch onderzoek onderdeel uit van deze test, eventueel aangevuld met rollenspellen en simulaties.
Het voordeel voor een sollicitant
Het afleggen van een assessment kan dus onderdeel van een sollicitatieprocedure zijn. Als je als sollicitant wordt gevraagd om hieraan deel te nemen heb je altijd het recht om dit te weigeren, bijvoorbeeld omdat je bang bent voor de uitkomsten of gewoon, omdat je er geen zin in hebt of omdat je het onzin vindt. Uiteraard is het wel zo dat de kans een stuk kleiner wordt dat je wordt aangenomen voor die vacature als je dit weigert.
Het ondergaan van een geschiktheidstest heeft voor een kandidaat een aantal voordelen. Het is een mogelijkheid om een uitgebreid onderzoek te ondergaan naar sterke en minder sterke punten. Het is altijd goed om dit een keer objectief onderbouwd te krijgen.
Als de uitkomst negatief is dan is dat natuurlijk vervelend, maar tegelijkertijd ook goed nieuws. Als kandidaat kun je er beter op voorhand achter komen dat je niet geschikt bent voor een baan, dan dat je er naderhand achter komt.
Overigens, na het afleggen van deze test, heeft de sollicitant altijd het recht om de resultaten eerst zelf in te zien. Het kan natuurlijk zijn dat hij of zij niet tevreden is over inhoud van het rapport. In dat geval heeft de kandidaat het recht om aan te geven dat de resultaten niet mogen worden gedeeld met de toekomstige werkgever, of om een eigen commentaar toe te voegen aan de rapportage.
Het voordeel voor een werkgever
Als werkgever besteed je veel tijd en geld aan het zoeken en vinden van een kandidaat, maar ook het inwerken van een nieuwe medewerker kost veel tijd, energie en dus geld. Daarom is het belangrijk om een zo goed mogelijke keuze te maken tijdens het selectieproces. Een geschiktheidstest kan daarbij extra informatie een aanvullende zekerheid geven.
Een uitgebreide test kost vaak al gauw € 1.500 – € 2.000. Dat lijkt veel geld maar bedenk goed dat een foute keuze van een kandidaat doorgaans een veelvoud hiervan kost.
Op de vraag: “waarom een assessment bij een sollicitatie?” is het antwoord: het geeft zowel de werkgever als de sollicitant een betere voorspelling van toekomstig succes in de functie. Dat is ook in beider belang.
Vragen over assessments bij sollicitaties?
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over het inzetten of ondergaan van een dergelijke test? Neem dan gerust contact op met Maarten van de Sande. Als ik je kan helpen doe ik dat graag! Bel 06 – 2085 1567 of mail naar contact@maartenvandesande.com.