Waarom een assessment bij een sollicitatie?

Een assessment is een objectieve beoordeling van een sollicitant om na te gaan of hij/zij een bepaalde functie goed kan gaan uitvoeren, of de kandidaat zich in zijn/haar toekomstige functie nog kan ontwikkelen en of hij of zij past bij de cultuur en de normen en waarden van zijn/haar nieuwe werkgever.

Daarmee geeft de uitkomst van een assessment aanvullende zekerheid over het mogelijke succes van een kandidaat in de vacature en in het bedrijf.

Een assessment bestaat doorgaans uit een aantal vragenlijsten gericht op zaken als cognitie (intelligentie), persoonlijkheid en drijfveren, maar in de meeste gevallen maakt ook een psychologisch onderzoek onderdeel uit van het assessment, eventueel aangevuld met rollenspellen en simulaties.

  • Waarom assessment bij sollicitatie

Het voordeel van een assessment voor een sollicitant

Het afleggen van een assessment kan dus onderdeel van een sollicitatieprocedure zijn. Als je als sollicitant wordt gevraagd om deel te nemen aan een assessment heb je altijd het recht om het afleggen van een assessment te weigeren, bijvoorbeeld omdat je bang bent voor de uitkomsten of gewoon, omdat je er geen zin in hebt of omdat je het onzin vindt. Uiteraard is het wel zo dat de kans een stuk kleiner wordt dat je wordt aangenomen voor die vacature als je een assessment weigert.

Het ondergaan van een assessment heeft voor een kandidaat een aantal voordelen. Een assessment is een mogelijkheid om een uitgebreid onderzoek te ondergaan naar sterke en minder sterke punten. Het is altijd goed om dit een keer objectief onderbouwd te krijgen.

Als de uitkomst van een assessment negatief is dan is dat natuurlijk vervelend, maar tegelijkertijd ook goed nieuws. Als kandidaat kun je er beter op voorhand achter komen dat je niet geschikt bent voor een baan, dan dat je er naderhand achter komt.

Overigens, na het afleggen van een assessment, heeft de sollicitant altijd het recht om de resultaten eerst zelf in te zien. Het kan natuurlijk zijn dat hij of zij niet tevreden is over inhoud van het rapport. In dat geval heeft de kandidaat het recht om aan te geven dat de resultaten van het assessment niet mogen worden gedeeld met de toekomstige werkgever, of om een eigen commentaar toe te voegen aan de rapportage.

Het voordeel van een assessment voor een werkgever

Als werkgever besteed je veel tijd en geld aan het zoeken en vinden van een kandidaat, maar ook het inwerken van een nieuwe medewerker kost veel tijd, energie en dus geld. Daarom is het belangrijk om een zo goed mogelijke keuze te maken tijdens het selectieproces. Een assessment kan daarbij extra informatie een aanvullende zekerheid geven.

Een uitgebreid assessment kost vaak al gauw € 1.500 – € 2.000. Dat lijkt veel geld maar bedenk goed dat een foute keuze van een kandidaat doorgaans een veelvoud hiervan kost.

Op de vraag: “waarom een assessment bij een sollicitatie?” is het antwoord: het geeft zowel de werkgever als de sollicitant een betere voorspelling van toekomstig succes in de functie. Dat is ook in beider belang.

Maarten - Recruiter en Headhunter

Vragen over assessments bij sollicitaties?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over het inzetten of ondergaan van een assessment? Neem dan gerust contact op met Maarten van de Sande. Als ik je kan helpen doe ik dat graag! Bel 06 – 2085 1567 of mail naar contact@maartenvandesande.com.