Hoe selecteer je de beste Headhunter voor jouw vacature?

Als je een vacature hebt, dan kun je ervoor kiezen zelf kandidaten te gaan zoeken, vinden en voorselecteren, of je kunt er ook voor kiezen om dit uit te besteden. Lees mijn blogs Recruitment: uitbesteden of zelf doen? en Wat doet een headhunter? over deze keuze.

Als je de onderbouwde (dus verstandige) beslissing hebt genomen dat je een Headhunter in wilt gaan schakelen, dan komt automatisch de volgende vraag: hoe selecteer je die dan? Ga je voor een groot, gerenommeerd bureau? Of juist niet? Wil je één aanspreekpunt, of wil je een team van deskundigen? En kies je voor een specialistisch bureau, of heb je liever een generalist? Geen eenvoudige keuzes.

  • Selecteer de Headhunter

Groot of klein?

Als je kiest voor een groot recruitmentbureau, dan kies je voor een groot bereik en voor een gerenommeerde naam. Doorgaans komt een gerenommeerde naam ook met een stevig prijskaartje, in veel gevallen werken ze met account teams en vaak werken grote bureaus volgens een vast model of proces.

Kleine bureaus hebben meestal een wat kleiner bereik, leveren doorgaans veel meer maatwerk, kennen één aanspreekpunt voor opdrachtgever én kandidaat, en bovendien zijn ze vaak wat goedkoper. Voor beide is dus wat te zeggen.

Omvang van het bureau zegt overigens niets over de kwaliteit van het geleverde werk….

Specialist of generalist?

Dit is een no-brainer in Headhunting en Recruitment. Een generalistische aanpak werkt echt niet meer in 2020. Tegenwoordig moet een Headhunter op zoek naar de beste kandidaten in zijn of haar netwerk en middels searchtools. Als je geen specialist bent in één of enkele markten dan lukt je dat gewoonweg niet. Je kunt namelijk niet heel Nederland als netwerk hebben en je kunt ook niet overal verstand van hebben. Een goede Headhunter is specialist en beperkt zich tot bedrijven en functies waar hij echt verstand van heeft, in markten waar hij een relevant netwerk heeft opgebouwd.

Wat vind je verder belangrijk?

Uiteraard is het allerbelangrijkste dat diegene levert wat jij zoekt: ‘de perfecte kandidaat’. Maar bedenk daarnaast vooraf, wat jij verder belangrijk vindt aan het searchproces. Lage prijs, hoge kwaliteit, grote snelheid, goede communicatie, garanties, je zegt het maar. Wees hierbij wel realistisch, je kunt niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. “If you pay peanuts, you get monkeys” zo luidt een bekend spreekwoord, en daar zit zeker een kern van waarheid in.

Ga gerust het gesprek aan, maak stevige afspraken over communicatie, doorlooptijd en garanties, maar gun hem of haar ook een realistisch tarief en exclusiviteit. Dan ontstaat er een partnership op basis van win-win en weten beide partijen waar ze aan toe zijn en dat werkt meestal het beste. Bovendien ontstaat tijdens een gesprek ook een gevoel bij je gesprekspartner. Vertrouw altijd op je onderbuikgevoel. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook!

Referenties

Uiteindelijk is het altijd goed om niet alleen duidelijke en realistische afspraken te maken, en fijn als je het goede gevoel hebt bij elkaar. Maar het kan zeker geen kwaad om één of enkele ervaringsdeskundigen te raadplegen bij de selectie van een Headhunter. Goede dienstverleners hebben altijd een netwerk van tevreden opdrachtgevers om zich heen en vinden het niet meer dan vanzelfsprekend als je vraagt om een referentie. Hierbij werkt het natuurlijk het beste als de referent een vergelijkbare casus had als jij en als je zelf rechtstreeks contact hebt met de referent.

Conclusie

Op de vraag “Hoe selecteer je de beste Headhunter voor jouw vacature?” is het antwoord dat je vooraf goed na moet denken wat je wilt en hoe je het wilt. Praat met verschillende aanbieders, vertel over hoe jij het wilt, en luister vervolgens naar hun verhaal. Wees kritisch en realistisch. Niet iedereen past bij jou, en vice versa.

Maarten - Recruiter en Headhunter

Heb je vragen over Headhunting?

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over hoe je een Headhunter kunt selecteren? Neem dan gerust contact op met Maarten van de Sande. Als ik je kan helpen doe ik dat graag! Bel 06 – 2085 1567 of mail naar contact@maartenvandesande.com.